Onze bijdrage aan de economie

Van productie over bottelling tot distributie, import en export: de sector van wijnen en gedistilleerde dranken heeft een toegevoegde waarde van 2,6 miljard euro en vertegenwoordigt 0,7 procent van het BBP. Bovendien draagt de sector jaarlijks gemiddeld 1,2 miljard euro bij aan belastingen en accijnzen.

Onze sector stelt 1.200 mensen direct te werk en creëerde 35.000 indirecte arbeidsplaatsen waarvan een groot aantal in retail en horeca maar eveneens in de landbouw-, transport- en reclamesector.

De afgelopen jaren heeft onze sector het echter moeilijk gehad en dat voornamelijk als gevolg van de scherpe accijnsverhoging, van 31 procent op wijnen en 41 procent op gedistilleerde dranken, die doorgevoerd werd in november 2015.

De gevolgen van de accijnsverhoging op economisch vlak zijn niet alleen nefast voor de hele sector, met dalende verkoopcijfers en jobverlies, ook voor de overheid zijn er tegenvallende accijnsinkomsten en dalende BTW-opbrengsten.

Tenslotte is er geen enkel hard bewijs dat deze accijnsverhoging heeft geleid tot een enige daling van het overmatig alcoholgebruik noch de totale consumptie. Het heeft voornamelijk een verplaatsing van het aankooppunt tot gevolg gehad. Meer informatie over accijnzen kan je terugvinden onder Fiscaliteit.