De afgelopen maand was er heel wat te doen rond ‘gezond leven’. De Standaard (18/7) wijdde er een artikel aan en Humo (17/7) zelfs een heel dossier. Dat Sciensano ook met zijn onderzoek over levenskwaliteit naar buiten kwam (20/7) en Het Laatste Nieuws (3/8) kopte ‘Matig drinken kan dementie voorkomen’, maakt het plaatje compleet.

In ons land is gezondheid een religie geworden”, stelt psychiater Frieda Matthys (VUB). Maar ze twijfelt of het effectief iets uitmaakt. “Onze levensverwachting zit nu al boven de tachtig jaar. Dan moet je je afvragen: welk verschil maken al die gezondheidsadviezen uit?”

We doen vaak romantisch over het mediterrane model, dat niets verplicht of verbiedt. Die levensstijl wordt getypeerd door soberheid. Van alles een beetje en van niks te veel.

Alles met mate, dat gaat ook op voor alcohol. Franse onderzoekers (Het Laatste Nieuws, 3/8) concludeerden dat wie nooit drinkt 47 procent meer kans heeft op dementie dan mensen die zich houden aan de maximale aanbevolen hoeveelheid alcohol per week. Marijs Geirnaert van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) deelt die mening: “Het is belangrijk dat mensen de risico’s kennen en er bewust mee omgaan. Weet waaraan je begint, leer hoe je lichaam erop reageert en leg jezelf grenzen op.”

We dienen ons dus veel meer zorgen te maken over afwijkende drinkpatronen, zoals bingedrinken. Mensen moeten zich ervan bewust zijn dat alcohol niet ongevaarlijk is, maar het af en toe drinken mag niet geproblematiseerd worden. Het advies van de Hoge Gezondheidsraad om maximaal tien eenheden alcohol per week te nuttigen, is een poging om deze visie in een algemene consumptie norm te gieten.

Bingedrinken lijkt volgens epidemioloog Luc Bonneux dan ook meer op druggebruik dan op drinken. “Matig drinken is niet het probleem. Alles boven de drie eenheden is een uitspatting. Dat mag eens gebeuren, maar mag geen gewoonte worden. Eén of twee glazen per dag hebben een verlagend effect op hartinfarcten doordat het de bloedvaten wijder maakt.”

Willen we eigenlijk wel enkele maanden of jaren langer leven als dat betekent dat we ons elk pleziertje, van een goed glas tot een restaurantbezoek, moet ontzeggen? Dat is de vraag die ieder van ons voor zichzelf moet kunnen uitmaken.