Deze maand werden we overspoeld met negatieve resultaten van studies over alcoholgebruik en over de schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Eerst was er de commentaar in De Morgen (13/4) en De Standaard (14/4) op de resultaten van een grootschalige studie die is verschenen in het gezaghebbende The Lancet (lees meer). Volgens De Morgen is de conclusie dat elk glas alcohol je gezondheid schaadt.

In ‘Geloof niet alles wat u leest over alcohol’ kwalificeert Luc Bonneux, arts en epidemioloog, in De Standaard (lees meer) dergelijke artikels als ‘fake news’ waarbij de resultaten van gezaghebbende studies al dan niet bewust verkeerd worden weergegeven. In plaats van de titel ‘Elk glas alcohol schaadt uw gezondheid’ zou ‘Minder drinken leidt mogelijk tot een langer leven’ de conclusies van de studie beter hebben weergegeven. Dat is inderdaad méér dan een nuance verschil.

Ook andere experten als Jan Tytgat en Marleen Finoulst achten de opgeklopte mediatitels over de studieresultaten fel overdreven, al pleiten ook zij voor een gematigde alcoholconsumptie van maximum 10 glazen per week. (lees meer) http://www.standaard.be/cnt/dmf20180413_03460943)

Als federatie zijn we groot voorstander van een duidelijk beeld van de effecten van alcoholconsumptie. Het is dan wel van belang dat dergelijke onderzoeken op een juiste wijze worden geïnterpreteerd, zowel door de media als door politici en hun medewerkers die ons toekomstig gezondheidsbeleid mee zullen bepalen.

Lees meer : http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30134-X/fulltext