Een tijd geleden moest Qmusic-presentator Sam De Bruyn zijn rijbewijs afgeven toen hij betrapt werd op dronken rijden. Een moment waar hij nog altijd spijt van heeft. “Eén keer was ik niet nuchter achter het stuur”, vertelt De Bruyn voor de camera’s van Qmusic. “Mijn rijbewijs is toen voor zes uur afgenomen en ik moest een boete van 450 euro betalen. Tot op de dag van vandaag schaam ik me daar nog steeds kapot voor.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Dit is de plek waar 9 jaar geleden Emilie, Lauren & Laetitia werden doodgereden door een dronken chauffeur. Naast mij staat Vincent Leus, de vader van Emilie. Hij heeft me minutieus uit de doeken gedaan hoe die bewuste nacht verlopen is. Hoe een vader, een moeder, een zus en een broer afscheid moesten nemen van een licht in hun gezamenlijke leven. De reden waarom ik de familie Leus nooit ga kunnen loslaten, is omdat ik ooit zelf, jaren geleden, betrapt werd met teveel alcohol in mijn bloed. Een geheim dat ik hén toen verteld heb, maar voor anderen verborgen hield uit pure schaamte. Een half jaar later werd ik zélf van de baan gemaaid door een stomdronken chauffeur. Maar ik kan het wel nog navertellen. Emilie niet meer. Laetitia, Lauren & veel te veel anderen ook niet meer. Alcohol, drugs en verkeer gaan NIET samen. Die boodschap is simpel, duidelijk en moeten we met zijn allen blijven herhalen. Bekijk het filmpje op de Facebook van @qmusic_be & word maar even heel stil 😔 #samheidiofwim

Een bericht gedeeld door Sam De Bruyn (@sam_debruyn) op

Fonds Emilie Leus

Sinds die dag zet de presentator van het ochtendprogramma ‘Sam, Heidi en Wim’ zich in voor verkeersveiligheid. Steun vond hij in onverwachte hoek bij Vincent Leus, vader van de verongelukte Emilie. Emilie en haar tweede medestudenten Laetitia en Lauren werden negen jaar geleden in Oosterzele met hun fiets van de weg gereden door een dronken bestuurder.
Vincent zet zich sinds de dood van zijn dochter dagelijks in voor een veiliger verkeer met het Fonds Emilie Leus, dat Sam ondertussen ook steunt. Samen trokken ze naar de gedenksteen op de plek waar de drie meisjes zijn verongelukt.

Mentaliteitsverandering

Sinds die negen jaar is er volgens Vincent al veel veranderd. “Veel mensen denken eraan, op recepties gaat het water rond en we bobben veel meer. Maar dat komt ook door de jongere generatie. Iemand van mijn generatie gaat bobben om de controles te vermijden. Maar de jongere generatie is er zich van bewust dat BOB moet bestaan. En BOB bestaat.”

Ook Vinum Et Spiritus merkt de mentaliteitswijziging, maar beseft tegelijk dat er nog een lange weg te gaan is. Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van Vinum Et Spiritus: “Met de hele sector van wijnen en spirits zetten we ons op diverse fronten in om awareness rond don’t drink and drive te blijven creëren en praktische ondersteuning te bieden om zo mee bij te dragen tot die verandering in attitude”.

Vincent Leus en Sam De Bruyn trokken samen naar de plaats waar Emilie door een dronken bestuurder werd doodgereden. Bekijk hieronder de volledige reportage.