Zwangere vrouwen mogen geen druppel alcohol drinken, vindt minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Er komt dan een grootschalige campagne, waarbij artsen, gynaecologen, ziekenhuizen en vroedvrouwen materiaal aangereikt krijgen om erover te praten met hun patiënten. In de wachtzalen van de zorgverleners komen affiches met een baby die een armbandje ‘Nul procent alcohol’ aanheeft.

De campagne en concrete maatregel van Maggie De Block om alcoholmisbruik bij specifieke risicogroepen te vermijden, is een initiatief dat we graag zien. Zowel Vinum Et Spiritus als zijn leden, neemt al meer dan tien jaar initiatieven om te vermijden dat zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, alcohol zouden drinken.

Onderzoek

Volgens Nederlands onderzoek drinkt ongeveer 9 procent van de zwangere vrouwen alcohol. Dat is een forse daling tegenover 2007, toen het nog om 22 procent ging. Opmerkelijk is dat hogeropgeleide Nederlandse vrouwen vaker tijdens en na de zwangerschap drinken dan lageropgeleide vrouwen. Tijdens de borstvoeding drinkt 24 procent van de vrouwen.