Véronique Goossens, voormalige ankervrouw van KanaalZ en op dit moment de chief opinion leader bij Belfius geeft haar uitgesproken mening : ‘De stilstand in dit land is groot’. [ De Morgen 19.11.2018] Diverse politicologen wijzen op het gevaar van een moeilijke coalitievorming na de federale verkiezingen van 26 mei 2019, waardoor de stilstand nog een tijd kan aanhouden. [De Morgen 20.11.2018] In dergelijke context luidt Comeos de alarmbel. [De Tijd 17.11.2018] [ Le Soir 17.11.2018] De Belgen spenderen steeds minder in de Belgische retail. Naast het gekende fenomeen  van grensaankopen, goed voor 2,5 miljard € per jaar, koopt de Belg méér en méér bij buitenlandse webshops zoals Coolblue, Bol, Amazon en Alibaba. In 2017 bedroeg dit aandeel 8% van de totale aankopen of 8 miljard €. Niet enkel in modeartikelen of electro maar ook in voedingsmiddelen. Akkoord de Belgische sector heeft zich te traag aangepast. Maar de belangrijkste reden van de terugvallende omzetten is volgens Comeos dat buitenlandse webshops en marktplaatsen veel lagere prijzen hanteren dan hun Belgische concurrenten, vaak omdat zij geen btw aanrekenen. Dat veroorzaakt een nooit geziene druk op de prijzen waardoor ook de marges nog dunner worden dan ze al waren.

Zelfs grote bedrijven als IKEA staan onder druk en kondigen wereldwijd en ook in België afslankingen aan. [De Standaard 22.11.2018] Om te vermijden dat de Belgische retail verdere herstructureringen moet ondergaan en arbeidsplaatsen zou moeten opofferen vraagt Comeos om de regels voor de Belgische handel eveneens toe te passen op de buitenlandse e-commerce bedrijven. Hierdoor zouden ze verplicht kunnen worden om eveneens btw en andere milieu taksen aan te rekenen.

Vanuit Vinum Et Spiritus steunen we de oproep van Comeos. Maar er is meer. Dezelfde regels toepassen betekent ook dat er een oplossing moet komen voor buitenlandse websites die geen accijnzen aanrekenen. Binnen het Forum Accijnzen van de FOD Financiën hebben we deze vraag al eerder op tafel gelegd. Het zou volstaan om – naar Frans voorbeeld – één zinnetje uit de wet te schrappen, waardoor buitenlandse websites de betaling van accijnzen niet meer mogen afschuiven op de ‘onwetende’ Belgische consument.