De dranken die onze federatie vertegenwoordigt worden gemaakt met vakmanschap én passie. Het proces van wijn maken of sterkedranken distilleren vereist kennis en vakmanschap die vaak is gebaseerd op honderden jaren historiek. Het vergt veel ervaring, die in vele gevallen van generatie op generatie werd overgeleverd. Wijnen en sterke dranken zijn dan ook het resultaat van een vaak eeuwenlange traditie.
Productieproces
Alcohol is het product van een natuurlijk proces, fermentatie genoemd. Gisten zetten fruit- of graansuikers om in alcohol. Via deze vergisting, die wordt gevolgd door een rijpingsproces in vaten of kuipen, wordt cider (uit appelen of peren), bier (uit mout en/of granen) of wijn (uit druiven) verkregen. Het alcoholgehalte bij fermentatie is beperkt tot ongeveer 14 %vol.
Om een drank met een hoger alcoholgehalte te verkrijgen (zogenaamde sterkedrank), wordt het gegiste product gedistilleerd. Distillatie is een vrij eenvoudig proces: dankzij de verschillende kooktemperatuur van ethanol (drinkbare alcohol die kookt op 78°C) en water (kookt op 100°C) volstaat het in principe om een distilleerkolf op te warmen tot 78°C, waarbij het ethanol verdampt en opstijgt in de kolom naar een parallel gekoeld reservoir, waar het opnieuw condenseert tot vloeistof.
Op papier zou dat 100% zuivere alcohol moeten opleveren. In werkelijkheid verdampt een deel van het water mee waardoor het eerste distillaat een mengsel is van water en alcohol. Smaken en aroma’s komen bij het distilleren mee en deze zorgen voor een specifieke smaak, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Gedistilleerde producten zijn altijd kleurloos. De definitieve kleur wordt later verkregen bij de rijping in vaten en/of door toevoeging van kleurstoffen, zoals karamel.
Om het alcoholgehalte uitgedrukt in volumeprocent verder te verhogen, wordt het mengsel een tweede keer gedistilleerd en eventueel zelfs een derde keer. De distillaten worden tot slot teruggebracht tot de gewenste sterkte voor verkoop door er gedemineraliseerd water aan toe te voegen.
Belgische productie
Wijnen
In België zijn er 117 verschillende wijnproducenten. Zij maken hoofdzakelijk witte wijnen en mousserende wijnen. Witte wijn is goed voor 48% van de productie. Mousserende wijnen tekenen voor 35%, gevolgd door rode wijnen (15%) en de roséwijnen (2%). In 2016 telde de Belgische oppervlakte van wijndruiven 259 hectare. Dat is een verdrievoudiging gedurende het voorbije decennium..
De totale wijnproductie in België bedroeg in 2016: 754.230 miljoen liter. Dat is een kwart minder dan in 2015, als gevolg van het uitzonderlijke koude voorjaar, waardoor de bevruchting van de wijndruiven niet ideaal verliep. Het rendement per hectare kan jaarlijks immers sterk schommelen als gevolg van wisselende weersomstandigheden.
Gedistilleerde dranken
In 2012 werd het aantal Belgische producenten van gedistilleerde dranken geschat op 45. De producenten van ethylalcohol werden hierbij buiten beschouwing gelaten. De productie van gedistilleerde dranken wordt uitgedrukt in Liter Zuiver Alcohol (LPA). Het totale geproduceerde volume in 2012 bedroeg 7,5 miljoen LPA. Het steeg in 2016 tot zelfs 13,8 miljoen LPA of ± 36,8 miljoen liter omgerekend naar de exacte hoeveelheid pure alcohol in de fles.
De volgende productcategorieën maken deel uit van een gediversifieerd, Belgisch aanbod aan gedistilleerde dranken:
- Likeuren
- Jenever
- Gin
- Eaux-de-vie
- Whisky
- Vodka
- Rhum