Op 27 maart jl organiseerde Vinum Et Spiritus zijn jaarlijkse Algemene Vergadering. Een honderdtal leden en partners kwamen er samen om te praten over de rol van de alcoholsector in de maatschappij en de economie.

De samenkomst werd afgetrapt met keynotes van Peter De Wolf (STIVA, de Nederlandse drankenfederatie) en Laurent Scheer (Pernod Ricard). Zij gaven de aanwezigen inzicht in het alcoholbeleid dat in Nederland en Frankrijk wordt gevoerd. Daaruit bleek nogmaals hoe groot de verschillen tussen drie Europese buurlanden kunnen zijn.

Peter De Wolf van STIVA had het onder andere over hoe in Nederland de bier-, wijn- en spiritssector al sinds 1980 samenwerken, zowel onderling als met de overheid. Een unieke samenwerking voor Europa, en wat Vinum Et Spiritus betreft hét voorbeeld om te volgen.

Laurent Scheer (Pernod Ricard) had het over het Franse alcoholbeleid. Hij vertelde hoe de sector het heft qua alcoholpreventie zélf noodgedwongen in handen heeft genomen, door een eigen plan in mekaar te boksen. Nu zijn ze volop aan het zoeken naar partners bij onder meer de horeca, groothandel en retail.”

Pittig debat

In opvolging van het Politiek Memorandum dat we vorig jaar samen hebben goedgekeurd heeft Vinum Et Spiritus met oog op de verkiezingen een aanvullende versie uitgewerkt. [lees meer memorandum 2.0]

Rond diverse thema’s uit ons politiek memorandum kruisten Nathalie Muylle (CD&V), Karin Jiroflé (sp.a), Wim Van der Donckt (N-VA), Muriel Gerkens (Ecolo) en Kattrin Jadin (MR) de degens tijdens een pittig politiek debat. VRT-journalist Ivan De Vadder gooide hen een aantal hot topics rond alcohol voor de voeten: de hoge accijnzen, de verschillende leeftijdsgrenzen voor verschillende soorten alcohol, de beste aanpak qua verkeerspreventie, … Muriel Gerkens en andere panelleden erkenden dat de accijnsverhoging van 2015 een totale mislukking is en stuurden aan op een aangepaste accijnsarchitectuur binnen het kader van een alcoholplan dat vooral alcoholmisbruik wil tegengaan. Aan het hele uitgeschreven debat heeft u als lezer wellicht geen boodschap, dus hebben we een aantal van de meest opvallende quotes verzameld:

Nathalie Muylle (CD&V): “Ik ben onder de indruk van het memorandum van Vinum Et Spiritus. Ook ik ben pro 18 jaar als minimumleeftijd, maar tegelijk merk ik dat de biersector niet op dezelfde lijn zit.”

Wim Van der Donckt (N-VA): “Wij willen niet morrelen aan de 0,5-promillegrens. We moeten vooral meer inzetten op preventie en een lik-op-stukbeleid.”

Kattrin Jadin (MR): “Een fles drank kost bij ons makkelijk 10 euro meer dan in Luxemburg. We moeten de accijnsverhoging echt herbekijken, want ze draagt niet bij tot de vermindering van alcoholgebruik.”

Karin Jiroflee (sp.a): “Om misbruik tegen te gaan, willen wij focussen op jongeren. En vandaag is de grens voor hen onduidelijk. We steunen Vinum Et Spiritus daarom in hun oproep tot een uniforme leeftijdsgrens op 18.”

Nathalie Muylle (CD&V): “Ik was zeer onder de indruk van het Nederlandse verhaal van STIVA. Een alcoholplan op federaal niveau, dat ontbreekt in België helaas nog.”

De Algemene Vergadering werd afgesloten met een lekkere lunch. Inclusief een (niet-alcoholische) cocktail en/of een wijntje, geschonken door onze leden. Bij het verlaten van de zaal kon iedereen middels de alcoholscan testen of ze nog mochten rijden. Want ongeacht de vele meningsverschillen over alcoholpreventie die het politieke debat eerder had blootgelegd, was iedereen het roerend eens over één ding: drinken en rijden, dat kan niet door de beugel. (zie fotoreportage)