Onze visie op alcohol

De Belg weet wat genieten is. Van eten en drinken, bijvoorbeeld. #Drinkwijs is ook fier op die cultuur, waar wat ons betreft zeker ook een goed glas bij hoort. Maar trop is te veel, zoals je hieronder zal lezen.

Wat is alcohol eigenlijk?

De alcohol die we aantreffen in alle dranken als bier, wijn en spirits, wordt ethanol genoemd. Die wordt op natuurlijke wijze gemaakt van granen, vruchten en groenten. Hoewel de productieprocessen van deze dranken verschillen, bevatten ze altijd dezelfde alcohol – het zijn de toegevoegde ingrediënten die ze hun specifieke smaak geven.

Is alcohol nu goed of slecht voor je?

Net zoals bijna alle soorten drank en voedsel, kunnen alcoholhoudende dranken – en alcohol op zich – goed zijn voor je. Als je ze met mate consumeert, brengen ze extra leven in de brouwerij en hebben ze een aantal heilzame werkingen op gezondheidsvlak. En, last but not least, het kan toch zo smaken.

Maar net zoals bij quasi alle andere voedingsproducten geldt dat overdaad schaadt. Wie te veel drinkt, riskeert overgewicht, hersenschade of ernstig fysiek letsel of zelfs de dood, ook die van een ander. Denk maar aan de gevolgen van dronken rijden.

Maar hoéveel is nu té veel?

Dat hangt van zoveel factoren af, dat we daarvanuit #Drinkwijs geen staalharde grenzen trekken. Een aantal van die factoren zijn je geslacht, je gewicht, je leeftijd, … En wellicht de belangrijkste: je eigen levensstijl. En je kan uiteraard ook altijd terecht bij je huisdokter. Maar toch zijn er een aantal dingen waar we je voor waarschuwen:

  • Rijden onder invloed

De wet is hier heel duidelijk in: wie meer dan 0,5 promille in het bloed heeft, rijdt onder invloed. En dat kan écht niet door de beugel. Het tragische lot van Emilie Leus is maar één van de vele voorbeelden van het leed dat je kan veroorzaken als je dronken rijdt, of onder de invloed van andere drugs. Absolute nultorantie, dus de grens naar 0,0 promille brengen, dat vinden we dan weer geen goed idee. Zoals je kan lezen in ons opiniestuk in De Tijd  zien we meer heil in een constructief debat rond het alcoholslot.