Drankenconcern Diageo lanceerde in samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen en VDAB Learning for Life een intensief programma tot bartender. Zo bouwt de sector zelf aan een opleiding. Acht weken lang volgden veertien jongeren een programma dat hen perfect voorbereidt op de job. Eén van die studenten is de 24-jarige Maité Lasoie uit het Oost-Vlaamse Wetteren. We hadden na haar opleiding een gezellige babbel over het programma en haar toekomst.

Eerst en vooral gefeliciteerd met het afronden van je opleiding tot bartender.

Dankjewel! Ik ben ontzettend blij. Het was een fantastische opleiding en een echte aanrader voor iedereen die in de hospitality wil werken. Het veranderde alvast mijn leven.

Wat kwam er tijdens de opleiding allemaal aan bod?

Veel! We leerden hoe alcohol ontstaat en welke dranken je ermee kan maken. We leerden ook alles over druivensoorten en -streken, de opstelling van een wijnkaart en hoe je bier perfect tapt en uitschenkt. Ondertussen ken ik ook niet alleen de smaak van een perfecte koffie, maar maak ik die ook gewoon zelf.

Er was ook aandacht voor het bedienen en verwennen van gasten, zodat ze met een goed gevoel naar huis gaan na een avondje uit. Ook focusten we op de prijsbepaling van een drankenkaart en op de hygiëneregels. Bovendien leerden we ook hoe je verstandig met alcohol omgaat, zowel als consument als bartender.

Hoe vond je het evenwicht tussen praktijk en theorie?

Het was een ideale mix. De theoretische lessen werden afgewisseld met inspirerende workshops bij Diageo in Brussel. We trokken ook naar het Nederlandse Schiedam voor een bezoek aan Ketel One Vodka, en Cocktails at Nine in Antwerpen was het decor voor lessen cocktails en mocktails. De inspirerende lesgevers, waaronder Dave Aertgeerts, Kevin Strubbe en Naushad Rahamat zijn echt mensen waar ik naar opkijk. Bovendien mocht ik als winnaar van een wedstrijd mee naar Licor 43 in Spanje, een onvergetelijke ervaring.

Er is ook een stage gekoppeld aan de opleiding…

Na zes weken opleiding en twee workshops bij Diageo kregen we de kans om onze theoretische kennis om te zetten in de praktijk. Na overleg met de trainers en de mensen van Horeca Vlaanderen koos ik voor een stage bij Black Smoke in Antwerpen. Die twee weken zijn echt voorbijgevlogen. De passie van barman Donald werkte aanstekelijk. Ik voelde me vanaf dag 1 thuis in het team en na enkele dagen draaide ik al mee als volwaardig lid.

Zie je jezelf als bartender in de horeca?

Zeker en vast, want bartending is op die zes weken echt een passie geworden. En van die passie wil ik nu m’n beroep maken. Ondertussen werk ik af en toe bij Black Smoke, waarmee we een demoworkshop gaven in het Europees Parlement. Voor mij is the sky nu the limit. De eerste stap is een job vinden als bartender en als vrouw mijn mannetje staan in de cocktailscene. Ik kijk ernaar uit om eigen recepten te ontwikkelen en, als de tijd rijp is, wil ik deelnemen aan de World Class Competition.

Alvast veel succes Maité!

Ik verheug me al om iedereen te verwennen met mijn cocktails. (lasoie@icloud.com)

Wil je net zoals Maité een bartender-opleiding volgen? In september 2018 gaat er in Antwerpen een nieuwe reeks van start. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Charlot Hellin via c.hellin@horeca.be of 0487 76 19 73.

Learning for Life

Diageo riep het Learning for Life-programma in 2008 in het leven om jonge mensen van 18 tot 30 jaar te helpen met het vinden van werk dankzij een extra training. Ondertussen zijn er wereldwijd al meer dan 120.000 jongeren in meer dan veertig landen opgeleid. Het programma zorgde ervoor dat meer dan 70 procent van de studenten een vaste job vond.

Learning for Life ondersteunt de training in beroeps- en levensvaardigheden en maakt deel uit van Diageo’s inspanningen voor de verdere professionalisering van de horeca in België.