Bepaalde politici in Nederland pleiten voor een nieuw drugbeleid en voor de legalisering van XTC. ’Waarom zou je XTC verbieden als alcohol legaal is’, vragen ze zich af. De burgmeester van Breda beweert zelfs dat XTC minder schadelijk is dan alcohol. [HLN 17.12.2018 en De Morgen 19 12 2018]

Ook expertisecentra bij ons hebben wel eens de neiging om alle drugs op één hoopje te gooien waardoor bij politici de indruk ontstaat dat de schadelijke gevolgen van de ene drug dezelfde zijn als die van andere drugs.

Gelukkig zijn er nog wetenschappelijke zekerheden. In ‘De Universiteit van Vlaanderen’ (zie link) geeft prof . Jan Tytgat (KUL) gedurende een kleine 13 minuten een bondige maar duidelijke uitleg over de verschillende gevolgen van alcohol en XTC. Zijn conclusie luidt dat de gevolgen van XTC veel gevaarlijker zijn dan die van alcohol.

Tegelijk schetst prof. Tytgat enkele fundamentele principes voor een nieuw alcoholplan : dat een standaardglas bier, wijn en spirits bevat evenveel alcohol bevat en dat het overbodig is om het merendeel van de Belgen die verantwoord consumeren te straffen.