Wat zijn de gevolgen van de accijnsverhoging in België?

De accijnsverhoging van november 2015 op wijn en gedistilleerde dranken is niet alleen economisch en fiscaal contraproductief gebleken, maar werkt evenmin als gezondheidsmaatregel. Zo was er een verschuiving van de aankopen in België naar de grens, en werd illegaal gestookt alcohol populairder.

Wat is een accijnsverhoging?

Een accijnsverhoging is een verhoging van de indirecte belastingen, die worden geheven op de verkoop van verbruiksgoederen. In België is vooral sprake van accijns op alcoholische dranken, alcoholvrije dranken, tabak en brandstoffen. In november 2015 werden de accijnzen op wijnen en gedistilleerde dranken verhoogd met respectievelijk 31% en 41%.

Hoeveel draagt de sector bij tot de economie?

Volgens het Federaal Planbureau (Bron: Working Paper 2-­‐16) bedraagt de totale directe en indirecte bijdrage van productie, import, export en distributie van alcoholhoudende dranken tot de Belgische economie 5,6 miljard euro. Aan de andere kant zijn er ook maatschappelijke kosten verbonden met overmatig alcoholgebruik.Uit  een  studie  van  de  sociale  kost van alcohol in België voor… Lees meer

Kan je overmatig alcohol drinken aanpakken?

Wij zijn grote voorstander van preventieve acties zoals informatieverschaffing, educatie over de schadelijke gezondheidseffecten van alcoholmisbruik, specifieke acties gericht naar probleemdrinkers en het uitsluitend verantwoord verkopen en schenken van alcohol. De sector pleit bovendien voor een nultolerantiebeleid t.a.v. specifiek probleemgedrag en kwetsbare doelgroepen. Zo steunt Vinum Et Spiritus alle inspanningen van de overheid om incidenten… Lees meer

Wat wordt er bedoeld met ‘alcohol is alcohol’?

Het gehalte zuivere alcohol van een standaardglas pils, wijn of gedistilleerd is hetzelfde (10 gram) en heeft dezelfde impact op het lichaam. Een zwaar bier bevat zelfs meer alcohol dan een standaard glas gedistilleerd. Maar geen enkele alcoholhoudende drank is intrinsiek veiliger of gevaarlijker voor de gezondheid dan een andere. Daar is zelfs het VAD… Lees meer

Is licht tot matig alcohol drinken gezond?

Er is een academisch debat over gezondheidswinsten die verbonden zijn met licht tot gematigd alcoholgebruik. Onderzoek heeft aangetoond dat licht tot gematigd gebruik van alcohol positieve gezondheidseffecten heeft, dit t.a.v. hart- en vaatziekten (25% minder kans), diabetes type 2 (30% minder kans) en dementie (25% minder kans), o.a. dankzij drempelverlagende, psychologische effecten zoals ontspanning en… Lees meer

Is het beter om geen alcohol te drinken?

Gematigd gebruik van alcohol past binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl. Alcoholische dranken vormen een deel van onze cultuur. Dat overmatige alcoholconsumptie slecht is voor de gezondheid, daar is iedereen het over eens. Wijnen en gedistilleerde dranken worden doorgaans echter gedegusteerd, in een ontspannen, feestelijke en sociale context. Bovenmatig drinken heeft geen plaats in deze… Lees meer

Wat drinkt de Belg?

België is een bierland. De bierconsumptie in België ligt hoger dan het gemiddelde in de EU. De Belg drinkt dus relatief minder wijn en gedistilleerd (Bron: Per capita consumptie van +15-­‐jarigen in België en de EU in %, gebaseerd op calorie-­‐inname). Dat geldt voor jong en oud. Zo geeft 69% van de Belgische jongeren aan… Lees meer

Wat met minderjarigen en alcoholconsumptie?

Het niveau van alcoholconsumptie bij Belgische jongeren leunt sterk aan bij het Europese gemiddelde. Daarbij is een dalende trend van de frequentie van alcoholconsumptie bij jongeren met de leeftijd van 15/16-­jaar merkbaar (bron: The European School Survey Project on Alcohol and other Drugs, ESPAD-statistieken, 2015). In 2011 was het percentage geheelonthouders 31% maar in 2015… Lees meer

Wanneer spreekt men van overmatig alcoholgebruik?

84% van de Belgen drinkt alcohol. Maar slechts een kleine groep –  6% van de Belgen die alcohol drinkt – is geneigd om te veel te drinken (bron: WIV-­‐ISP, Gezondheidsenquête). Vinum Et Spiritus baseert zich daarvoor op een  aanbeveling die reeds decenia lang weerhouden wordt in de meeste Europese landen: maximum 14 glazen alcohol per… Lees meer